Telefon: 0729.261.766 / 0752.904.891
Articole Blog
20.11.2013
Plasma termica este, de fapt, un panou radiant infrarosu, de sticla. Acest tip de sistem de incalzire prezinta un numar semnificativ de avantaje, in raport cu celelalte tipuri de sisteme de incalzire, dar aduce si beneficii asupra sanatatii celor care le utilizeaza. Pentru a ajunge la aceste avantaje, vom trece prin etapele premergatoare alegerii oricarui tip de sistem de incalzire, etape care pot fi sarite atunci cand alegem plasmele termice.
Citeste mai mult
Intra in blog
Prezentare video
Lampi cu inductie

Ce reprezinta iluminatul prin inductie?

Iluminatul prin inductie reprezinta o sursă de lumină în care puterea necesară pentru a produce lumina este transferata din exteriorul corpului lampii, prin câmpuri electromagnetice, diferit fata de lampa electrica traditionala care pentru a transfera puterea, utilizează electrozi. Lipsa electrozilor genereaza urmatoarele avantaje:
► Creste durata de viata a lampii;
► Se pot utiliza substante (gaze) care produc lumina de o mai mare eficienta, substante care altfel ar reactiona cu electrozii metalici din lampile normale.

Istoria lampii cu inductie

In anii 1890, Nikola Tesla a demonstrat in articolele sale, transferul de putere la lampile fara electrozi, ulterior brevetand un sistem de distributie a luminii pe aceste principii. In anul 1929 Tesla declara:
"Cu siguranta, sistemul meu este mult mai important decât lampa cu incandescenta, care este însă unul dintre cele mai cunoscute dispozitive de iluminat electrice dar, desigur, nu cel mai bun. Desi mult îmbunătătit, prin avansuri tehnologice, chimice si metalurgice si prin priceperea artizanilor, el este încă ineficient, iar filamentul orbitor emite raze dăunătoare, responsabile pentru milioane de capete cu chelie si ochi bolnavi. În opinia mea, acesta va fi în curând înlocuit de tubul fara electrozi pe care l-am inventat cu treizeci si opt de ani in urma, o lampă mult mai economica, cu o lumina de o frumusete si finete de nedescris."
Din anul 1967, firme ca Philips, General Electric si Matsushita incep sa produca primele lampi fara electrozi, insa productia lor in serie doar in secolul XXI a fost tehnologic si economic posibila.


Caracteristici speciale

Principalele caracteristici sunt consumul minim de energie si durabilitatea mare.

► până la 100.000 ore de viata (22 ani cu o functionare de 12 ore/zi), fara costuri de intretinere.
► consum de energie cu 50% mai mic fata de lampile HID (cu descarcare in gaze), datorita pierderilor mici in CO2 si emisii de caldura, din care rezulta cea mai eficenta emisie de lumina, Lumen/ Watt.

Alte avantaje:

► O iluminare puternica, naturala, benefica pentru ochiul uman, fara efect stroboscopic.
► Raspuns imediat la pornire
► Temperaturi de functionare de la -40 la +70 oC.
► Rezista la variatii de tensiune de pînă la ±30%.
► Intensitatea fluxului luminos se reduce cu maxim 5% odata cu trecerea timpului, dupa 60.000 ore de functionare.
► Nu genereaza radiatie electromagnetica, nu produce supraarmonici in retea sau interferenţe electromagnetice si nu afectează telecomunicaţiile.

Aplicatii si costuri

Lampile cu inductie sunt indicate si folosite in iluminatul public, iluminatul industrial, interior sau exterior, terenuri sport, hale de productie, parcuri, sali de studiu, birouri, magazine etc.
Amortizarea investitiei in aceasta tehnologie este mai rapida, cu cat numarul de ore de functionare pe zi este mai mare. Lampa cu inductie isi recupereaza complet costul in 3-4 ani din economia de energie realizata, la o functionare de 8 ore pe zi.
Bancile din toata lumea nu refuza sa ofere credite preferentiale pentru investitii de acest gen, avand in vedere ca producatorii asigura lampilor o garantie de 5 ani.